Prejsť na obsah stránky

Starostlivosť o kuchynské nože

Starostlivosť o kuchynské nože

AKO ČISTIŤ A SKLADOVAŤ VAŠE KUCHYNSKÉ NOŽE


Sekanie a krájanie: nože tvrdo pracujú v kuchyni a pri každodennom používaní sa nevyhnutne zašpinia. Čím lepšie ich budete čistiť a udržiavať, tým dlhšie vydržia. Môže to znieť ako samozrejmosť. Prečítajte si naše tipy, ako sa správne starať o čepeľ aj rukoväť, s radami o všetkom od umývania a sušenia až po skladovanie. Naším najdôležitejším tipom je zostať pokojný a zaobchádzať s nožmi vždy bezpečne. Nože čistite opatrne, aby ste predišli nehode alebo zraneniu.



UMÝVANIE NOŽA

Najlepší spôsob, ako vyčistiť nôž, je jednoducho ho opláchnuť hneď po použití. Stačí ho držať pod studenou tečúcou vodou a prstami trieť čepeľ, bez toho, aby ste sa dotkli ostrej hrany. Môžete použiť aj handričku alebo špongiu, ale uistite sa, že sú čisté, aby nepoškriabali kovový povrch čepele.
Je dôležité, aby ste to urobili čo najskôr – slané alebo kyslé jedlo môže poškodiť vašu čepeľ, ak ju nebudete dlhší čas čistiť. Je tiež v poriadku používať iba vodu – naše čepele z nehrdzavejúcej ocele sú počas výrobného procesu vysoko leštené, čo znamená, že prísady sa na ne zvyčajne nelepia.
Jedinou výnimkou sú mastné jedlá – tu by malo stačiť malé množstvo prostriedku na umývanie riadu na špongii.
Pre maximálnu bezpečnosť je najlepšie držať čepeľ noža rovnobežne s drezom, aby ste videli celý povrch čepele a mali neustále na očiach ostrú hranu.



 

 

VKLADANIE NOŽOV DO UMÝVAČKY RIADU

 
Všetky naše nože so syntetickou rukoväťou sú vhodné do umývačky riadu. Odporúčame vám však umývať všetky veľké nože ručne, bez ohľadu na to, či majú drevenú alebo syntetickú rukoväť. Dôvodom je, že pri neopatrnom umiestnení môže veľký nôž poškodiť košík na príbory, čo môže spôsobiť koróziu. Ak k tomu dôjde, systém umývačky riadu môže mať nepriamy vplyv na oceľ noža.
Ručné umývanie môže tiež pomôcť udržať nože dlhšie ostrejšie, pretože proces je šetrnejší k čepeli. Ak sa však rozhodnete pre umývačku riadu, odporúčame čepeľ najskôr opláchnuť a uistiť sa, že sa nože v košíku na príbory nedotýkajú iných kovových predmetov. Tým sa zabráni poškodeniu čepelí iným náradím alebo príborom.
Odporúčame tiež venovať pozornosť tomu, aký prací prostriedok vo svojej umývačke používate. Poškodenie čepelí môže spôsobiť aj agresívny prostriedok na umývanie alebo príliš veľa čistiaceho prostriedku.
Ak vidíte, že vaša umývačka riadu nečistí nože dôkladne, odporúčame vám vymeniť čistiaci prostriedok. Medzi ďalšie tipy patrí po vyčistení krátko otvoriť umývačku riadu. Horúca vodná para a kondenzácia vody môžu tiež spôsobiť škvrny a koróziu na čepeli.
 


 

 


SUŠENIE NOŽOV

 
Nenechávajte nože uschnúť na vzduchu, pretože to môže viesť k tvorbe vápenatých škvŕn na čepeli. Namiesto toho použite bavlnenú alebo ľanovú utierku na sušenie noža ihneď po umytí. Uistite sa, že je utierka čistá, aby nedošlo k poškriabaniu alebo poškodeniu čepele.

ÚDRŽBA NOŽOV S DREVENOU RUKOVÄŤOU
 

Nože s drevenou rukoväťou potrebujú trochu iné zaobchádzanie a rozhodne by nemali ísť do umývačky riadu. Pri umývaní pod tečúcou vodou sa snažte uistiť, že rukoväť nie je príliš mokrá. V skutočnosti je najlepšie vyčistiť rukoväť vlhkou handričkou. Vyhnite sa extrémnym teplotám, vysokej vlhkosti a agresívnym čistiacim prostriedkom.


Odporúčame tiež, aby ste rukoväť z času na čas ošetrili bežným kuchynským olejom alebo naším ochranným voskom, aby ste zabránili vniknutiu vlhkosti do rukoväte a obnovili jej prirodzenú štruktúru a farbu. Môžete použiť olej ako repkový alebo ľanový a najmä odporúčame použiť za studena lisovaný olej, ktorý neupcháva jemné póry dreva a lepšie sa dostane do vlákna dreva.




AKÁ DOSKA NA KRÁJANIE JE NAJLEPŠIA PRE VÁŠ NÔŽ? 

Typ dosky na krájanie, ktorú používate, môže tiež ovplyvniť životnosť vašej čepele. Vyhýbať by ste sa mali tvrdým povrchom z prírodného alebo umelého kameňa, ktoré otupujú čepeľ vášho noža. Namiesto toho odporúčame použiť drevenú alebo plastovú dosku na krájanie. Naše dosky na krájanie sú obzvlášť šetrné k čepeliam.


Tip  profesionálov: keď pomocou noža zhŕňate ingrediencie, ktoré ste práve nakrájali z dosky na krájanie, do hrnca alebo panvice, vždy nôž otočte a použite jeho tupú hranu. Týmto spôsobom neotupíte reznú hranu čepele tým, že ju budete škrabať po doske.





SKLADOVANIE NOŽOV


Zlaté pravidlo je nikdy neskladovať nože voľne v zásuvke. Keď sa nechránené čepele trú o seba, strácajú ostrosť. Dôrazne odporúčame uchovávať nože v bloku, v držiaku v zásuvke alebo na magnetickom držiaku na stene.


Skôr ako začneme: nahliadnite do spracovania vašich osobných údajov

Súbory cookies používame najmä na anonymnú analýzu návštevnosti a vylepšovanie našich web stránok. Ak si nastavíte blokovanie zápisu cookies do vášho prehliadača, je možné, že web sa spomalí a niektoré jeho časti nemusia fungovať úplne korektne. Viac info k spracúvaniu cookies.