Ako si vybrať kuchynský nôž
- 2. januára 2019
Ako si vybrať ten správny nôž do kuchyne podľa použitia
Klasický kuchársky nôž
Kľúčovou investíciou pre každú kuchyňu je nôž, ktorý nielen krája ako profík, ale taktiež plátkuje zeleninu a ovocie vznešeným štýlom. Kompaktný kuchynský nôž urobí akúkoľvek prácu – od hydiny po hovädzinu. Jeho čepeľou dosiahnete krásne jemné plátky a okolo kosti sa pohybuje s obratnosťou mäsiara.
Náš tip: Ak by mohol akýkoľvek nôž získať titul chameleón, tak je to Victorinox Kuchársky nôž. Použijete ho všade – od sekania byliniek, cez krájanie zeleniny až po spracovanie mäsa


Steakový nôž
Či si dáte filet mignon, rump steak alebo t-bone vždy siahnite po kvalitnom steakovom noži. Steakové nože Victorinox vám perfektne padnú do ruky pri krájaní. Steakové nože sa vyznačujú vrúbkovanou čepeľou, ktorá zaručí pohodlné krájanie mäsa bez potrhania vlákien.
Náš tip: Na prvom mieste je steak, ale s touto čepeľou pohodlne nakrájate koláče, quiche ale aj pizzu
Filetovací nôž
Nôž ideálny na prácu s rybami. Dlhá a flexibilná čepeľ vám zabezpečí perfektnú prácu pri filetovaní akýchkoľvek rýb. Výsledkom je čisté a elegantné spracovanie jedla, ktoré elegantne naservírujete na tanier. Vychutnajte si čerstvého tuniaka, lososa alebo pstruha s vychladeným pohárom vína.
Náš tip: Mimoriadne kvalitná a flexibilná čepeľ vám umožní pripraviť okrem rýb aj carpaccio


Santoku nôž
Nôž Santoku môžeme nazvať aj nôž šéfkuchára. Starostlivá, presná a bezchybná orientácia na detail robí tento nôž výnimočným. Priehlbiny na čepeli zabraňujú prilepeniu potravín k nožu.
Náš tip: Nôž Santoku využijete pri príprave akéhokoľvek pokrmu. Či už pripravujete ryby alebo krájate zeleninu
Nôž na chlieb
Čo môže byť lepšie ako čerstvo upečený chlieb s maslom alebo ciabatta s balzamikom a extra panenským olivovým olejom so šunkou a kúskom syra. Nôž vytvorený na dokonalé krájanie akéhokoľvek pečiva.
Náš tip: Pekárske výrobky sú doménou tejto čepele, ale skúste tento nôž napríklad na tekvicu, budete veľmi milo prekvapený


Nôž na lúpanie ovocia
Krájanie, lúpanie, sekanie, vyrezávanie – to všetko dokážete s týmto malým všestranným pomocníkom. Kompaktný nôž s hmotnosťou iba 25 gramov si poradí akýmkoľvek druhom ovocia či zeleniny.
Náš tip: Použite zaostrený špic na odstránenie jadier alebo semienok. Vynikajúci tiež na sekanie byliniek a na príprav úžasne vyzerajúcich príloh k jedlám.
Nôž na paradajky
Jedinečnosť tohto noža spočíva v jeho zaoblenej čepeli. Mimoriadne ostrá zúbkovaná čepeľ umožňuje perfektné rezy aj na tých najjemnejších povrchoch. Krájajú paradajky bez toho, aby ju rozmliaždili.
Náš tip: Vyskúšajte tento nôž aj na mäsové výrobky alebo natierania masla na vianočku. Budete veľmi milo prekvapený.


Nôž na tvarovanie
Vytvorte z jedla jedinečné ozdoby, ktoré ani nebudete chcieť zjesť. Tenká, zakrivená čepeľ a rukoväť, ktorá vám padne do ruky je presne to, čo potrebujete na vytvorenie zložitých vzorov, či už vytvárate ruže z reďkovky alebo iba chcete nakrájať jahody.
Náš tip: Tenká a mimoriadne ostrá čepeľ je taktiež vhodná napríklad na čistenie hríbov